
§ 1922(a)(1) 

ISSUE 

Did Employer violate section 1922(a)(1) by not providing at least one fire 
extinguisher for the building? 

FINDINGS AND REASONS  
FOR  

DECISION AFTER RECONSIDERATION 

Employer Violated Section 1922(a)(1) by Not Providing at Least One Fire 
Extinguisher for the Building. 

Section 1922(a)(1) is in Article 36 [Fire Protection and Prevention] of the Construction 
Safety Orders and provides, in pertinent part, as follows: 

A fire extinguisher, rated not less than 2A, shall be provided for each 
3,000 square feet of the floor area, or fraction thereof. Where the floor 
area is less than 3,000 square feet at least one extinguisher shall be 
provided. 

At the hearing, Compliance Officer Hughes testified that he looked for and found no fire 
extinguisher at the site and that Employer's foreman told him none was there. Employer 
did not refute this evidence but argued that the general contractor was responsible for 
providing fire extinguishers. The ALJ correctly rejected this argument. An employer 
cannot by contract divest itself of responsibility for safety order violations to which its 
employees are exposed. (Moran Constructors, Inc., OSHAB 74-381, Decision After 
Reconsideration (Jan. 28, 1975).) The unrefuted evidence that there was no fire 
extinguisher at the site and that employees were present amply supports the ALJ's 
determination that Employer violated section 1922(a)(1).  

In its petition for reconsideration, Employer reiterates the argument that the general 
contractor was responsible for the violation and should have been cited instead of 
Employer. The Board rejects this as a ground for reconsideration for the reasons stated in 
the preceding paragraph. 

Employer also alleges that it has discovered new, material evidence, which it " . . . could 
not, with reasonable diligence, have discovered and produced at the hearing." (Labor 
Code §6617(d); §390.1(a)(4)).) The new evidence identified is that the building at the site 
had a floor area of 2,850 square feet. The claimed materiality of the evidence is that 
section 1922(a)(1) ". . . applies only to buildings over and above 3,000 square feet." 

This ground for reconsideration must also be rejected for these reasons. First, Employer 
has not shown that it could not have discovered the square footage of the building it was 
framing and presented that evidence at the hearing. In fact, it is hard to imagine that the 



framing sub-contractor did not have access to the building plans, which would disclose 
that information, at or before the time it began the job. Second, as stated above, section 
1922(a)(1) provides, in part, that, "[w]here the floor area is less than 3,000 square feet at 
least one extinguisher shall be provided." Accordingly, since one fire extinguisher was 
not provided, the fact the floor area of the building was 150 square feet less than 3,000 
square feet is immaterial. 

The Board therefore finds that a general violation of section 1922(a)(1) was established 
and assesses a civil penalty of $300. 

 


